Centre d'Estudis Selvatans  
 
 

 
 
Riudarenes
 

 
   
             
Joan Domènech i Moner
 
              
Joan Domènech Moner - Premi Recercat


Alguns enllaços

Wikipèdia

Ajuntament de Lloret de Mar

Entrevista

Bibliografia


Joan Domèmech i Moner, mestre i historiador, entre altres dedicacions, nascut el 1943, va morir aquest 9 de novembre de 2023. Vivia a Lloret de Mar, però tenia una forta vinculació amb Beget per motius familiars.

La seva activitat abasta molts àmbits de la cultura, a banda la seva etapa com a primer alcalde de Lloret als inicis de la democràcia (1979-1983). Va ser un veritable activista cultural, escriptor, mestre i professor.

Va treballar durant anys com a mestre en les tres escoles de primària de Lloret de Mar. El 1973 va passar a ser regidor de l’Ajuntament de Lloret de Mar i va convertir-se en el primer alcalde democràtic del municipi (1979-1983), després de la dictadura franquista.

En l’àmbit cultural, destaca pel fet que va formar part del grup fundador del Centre d’Estudis Selvatans i en va ser el primer vicepresident. També va ser membre del Patronat Francesc Eiximenis de suport als estudis locals. Va ser director dels Quaderns de la Revista de Girona i membre del consell assessor de la Revista de Girona.

A Lloret va ser president de l’Obreria de Santa Cristina durant 16 anys i del Club Marina-Calsinet, d’on va ser secretari 35 anys. Fins i tot va ser guionista teatral de comèdies per a les festes de Sant Romà. A més, va participar en diverses associacions culturals i fundacions com ara la Fundació Prudenci Bertrana, la Fundació Fita, la Fundació Valvi, Aspronis o la Fundació Amorós Garriga de Badalona.

En la faceta més professional, havia format part del Consell Editorial del diari ‘El Punt’, va ser delegat del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya a Girona i delegat territorial del Departament de Cultura a Girona.

És autor de molts articles sobre història en revistes locals i havia estat corresponsal en diversos diaris. A més, ha escrit monografies històriques i biografies de personatges de l’àmbit cultural, en especial del món de la cobla i la sardana. Destaca també per la seva labor en el món de la cultura popular i del món de la sardana.

Aquest esboç biogràfic esperem que es veurà completat per l'aportació d'aquells que van treballar colze a colze amb ell i, especialment, per aquells que van conviure-hi en moments especials de la seva trajectòria vital. El Centre d'Estudis Selvatans dedicarà el número del 2024 a Joan Domènech i resta obert a propostes i aportacions que enriqueixin aquest número i ajudin a donar-ne una imatge com més completa millor.